بررسی بازی FIFA 23

همان همیشگی

فیفا، فیفا، فیفا…. اثری که در حال حاضر نزدیک به ۳ دهه از عرضه نسخه اولش می‌گذرد و سال‌هاست که مخاطب فوتبال دوست را سرگرم می‌کند. اما همیشه سوال اینجاست که عرضه سالانه اثری مثل فیفا، در دورانی که پدیده لایو سرویس شدن بازی‌های این چنینی اتفاقی مهم به شمار می‌رود، چرا هنوز رخ می‌دهد. پاسخ الکترونیک آرتز به این سوال، همیشه چیزی نبوده به جز تغییرات بزرگ. تغییراتی که می‌خواهیم در آخرین نسخه‌ای که این شرکت تحت عنوان فیفا ۲۳ منتشر کرده، به بررسی‌شان بپردازیم و ببینیم آیا هزینه کردن برای یک نسخه دیگر از این مجموعه منطقی به نظر می‌رسد یا نه.

بررسی FIFA 23 مثل تمام نسخه‌های پیشینش، به دو بخش تجربه کلی گیم پلی و ویژگی‌های آنلاین آن خلاصه می‌شود. بگذارید کار را از جایی شروع کنیم که تمام حس و حال ما موقع تجربه فیفا ۲۳ به آن مربوط می‌شود. به طور کلی فیفا ۲۳ در همان مسیری حرکت می‌کند که نسخه‌های نسل نهمی آن در چند سال اخیر پا در آن گذاشتند.

در فیفا ۲۲ شاهد اضافه شدن تکنولوژی هایپر موشن و چمن‌های واقع‌گرایانه‌تر به این مجموعه بودیم. حالا در فیفا ۲۳ اما شاهد بازگشت این ویژگی‌ها با کیفیت بهتر هستیم؛ البته این چیزی است که خود الکترونیک آرتز می‌گوید. اگر از بحث چمن‌های واقع‌گرایانه‌تر که تاثیر خاصی روی گیم‌پلی بازی ندارند گذر کنیم، به هایپرموشن ۲ می‌رسیم.

ورژن ارتقا یافته نسل پیشین هایپرموشن که طبق گفته الکترونیک آرتز قرار است به الگوریتم‌های پیچیده یادگیری ماشین و موشن کپچرهای دقیق‌تر، فیزیک بازیکنان و انیمیشن حرکتی آن‌ها را به سطح واقع‌گرایانه‌تری ببرد. خب، طبیعتا در عمل این اتفاق افتاده و شاهد انیمیشن‌های زیباتر و واقع‌گرایانه‌تری حین انجام حرکات مختلف از بازیکنان حتی در قیاس با آنچه در فیفا ۲۲ دیده بودیم هستیم.

اما آیا هایپرموشن ۲ یک ویژگی انقلابی است که سری فیفا را به یک سطح بالاتر ارتقا داده. پاسخ این سوال یک نه بزرگ است. به طور کلی این انیمیشن‌های جدید حین تجربه رقابت‌های آنلاین و آفلاین، کم‌ترین چیزی هستند که به چشم می‌آیند و شاید اگر دوربین را روی حالت تله یا کوآپ بگذارید، نتوانید حتی تفاوت میان نسخه نسل هشتمی و نهمی فیفا ۲۳ را از هم تشخیص دهید.

با این حال، چیزی که به چشم می‌آید این است: تجربه فیفا ۲۳ دقیقا عین همان چیزی است که در چند نسخه اخیر آن دیده بودیم. میزان تغییرات در پایین‌ترین سطح خودشان قرار دارند و صرفا الکترونیک آرتز به تن بازی جدیدش، لباس تازه و خوش رنگ و لعاب‌تری پوشانده و در ازای تغییرات جزئی و ساده‌ای که داشته پول هنگفتی از جیب مخاطبش بیرون می‌کشد.

کل تغییرات گیم فیفا ۲۲ به جز ارتقا کیفی هایپرموشن، به یک مدل شوت جدید با نام «پاور شوت» و تغییر سیستم پنالتی و ضربه کاشته بازی محدود می‌شود. حالا اگر دو کلید بامپر را روی کنترلرتان نگه دارید کلید شوت را بفشارید، دوربین به صورت دراماتیکی به بازیکن صاحب توپ نزدیک می‌شود و پس از یک مکث طولانی، شاهد شوتی قدرتمند خواهیم بود که اگر از دقت خوبی برخوردار باشد، احتمال دفع‌ آن توسط دروازه‌بان به حداقل می‌رسد.

با این حال، پاور شوت از آن دست تغییراتی است که نه تنها من از اضافه شدنش هیجان زده نشدم، بلکه می‌دانم باب طبع اکثر مخاطبین فیفا هم نیست و مثل ویژگی‌هایی نظیر «تایمد فینیشد» خیلی زود به فراموشی سپرده می‌شود. دو مشکل مهم در مورد پاور شوت مطرح است. اولین و مهم‌ترینش این است که پاور شوت به شدت غیر کاربردی است. فرض کنید در یک موقعیت تک به تک حساس هستید که می‌توانید آن را با یک شوت کات‌دار یا حتی یک ضربه فنی و زمینی به گل تبدیل کنید.

فیفا ۲۳ زمین بازی

اما به شکلی غیرعقلانی تصمیم می‌گیرید از پاورشوت استفاده کنید و درصد شانس گل زدنتان را به پایین‌ترین حد ممکن می‌رسانید. حالا چرا این اتفاق می‌افتد؟ چون اولا شما برای ضربه پاور شوت باید مکث بیش از حد بازیکنان را به جریان محاسباتتان اضافه کنید و ثانیا باید این را هم در نظر بگیرید که این مدل ضربه از حداقل دقت ممکن برخوردار است و احتمال اینکه توپ‌ با اختلاف از دروازه به بیرون برود خیلی زیاد می‌شود.

بنابراین، استفاده از پاور شوت در هر موقعیتی یک ریسک بزرگ است و طبیعتا افرادی که سال‌هاست پای عناوین فیفا نشسته‌اند و با انواع و اقسام شوت‌های بازی آشنایی دارند، کم‌ترین میزان استفاده از آن را خواهند داشت. دومین دلیل در مورد غیرکاربردی بودن پاور شوت اما به بیش از حد دراماتیک بودن آن برمی‌گردد؛ طوری که یک لحظه ممکن است موقع انجام این ضربات با خودتان فکر کنید که انگار دارید ماریو استرایکر یا کاپیتان سوباسا بازی می‌کنید.

نحوه اجرای پاور شوت، دقیقا مثل شوت‌های قدرتی بازی‌های آرکید‌ است و فضای رقابت‌های بازی‌ را از آن جو واقع‌گرایانه‌شان دور می‌کند. طبیعتا دو سه بار اولی که با چنین شوت‌هایی دروازه حریف را باز کنید حس متفاوتی خواهید داشت. ولی از یک جایی به بعد متوجه می‌شوید که زوم و زوم اوت‌های دوربین کاملا اضافی است و به جز سردرد بیشتر و خراب شدن موقعیت‌های مختلف، پاور شوت چیز خاصی برایتان ندارد.

در فیفا ۲۳ پنالتی‌ها به آرکیدترین حالت ممکن خودشان بازگشتند و دیگر خبری از آن فلش ترسناک نیست.

فیفا ۲۳ دروازه بان

از بحث پاور شوت بگذریم و برویم سراغ تغییر مهم دوم که از نظر من اتفاق مهم‌تری است. الکترونیک آرتز بالاخره و بعد از چند سال لجبازی با مخاطبش، سیستم ضربات کاشته و همچنین پنالتی‌های بازی را از آن حالت پر از آشوب، سخت و غیر منطقی خارج کرد. حالا در فیفا ۲۳ پنالتی‌ها به آرکیدترین حالت ممکن خودشان بازگشتند و دیگر خبری از آن فلش ترسناک نیست.

حالا برای زدن یک پنالتی خوب، کافیست دایره‌ای که زیر توپ مدام در حال بزرگ و کوچک شدن است را کنترل کنید و زمانی که در کوچک‌ترین حالت خودش قرار دارد، کلید شوت را همراه با جهت مد نظرتان بفشارید. به همین راحتی شما می‌توانید در فیفا ۲۳ یک پنالتی خوب بزنید و دروازه تیم حریف را باز کنید. از طرفی سیستم ضربات کاشته و کرنرهای بازی نیست با تغییرات خوبی همراه شده و به سمت سادگی بیشتر قدم برداشته‌اند.

حالا دیگر با یک سیستم پر از آشوب طرف نیستید و صرفا تنها چیزی که باید موقع ضربات کاشته خیلی به آن توجه کنید، پیدا کردن وجه درست توپ است که بازیکنتان قرار است به آن ضربه بزند. بله، حالا کافیست کمی نشانه‌گیری و نحوه کات دادن به توپ با استفاده از این سیستم جدید را تمرین کنید، تا خیلی راحت بتوانید از ضربات کاشته‌تان موقعیت‌‌های خطرناکی روی دروازه حریف بسازید. سیستم کرنرهای بازی‌های هم به همین شکل است. البته روی کرنرها کمی قضیه به نسبت قبل پیچیده‌تر شده ولی اگر کمی رویشان وقت بگذارید، متوجه می‌شوید که حالا می‌توانید کنترل بیشتر روی ارسال‌هایتان داشته باشید.

فیفا ۲۳ تیم‌ها

به جز این موارد، فیفا ۲۳ شاهد یک سری تغییرات خوب در جریان گیم‌پلیش نیز بوده. برای مثال، حالا شاهد رقابت‌های فیزیکی‌تری هستیم و از سرعت بازی به شکل خوبی کم شده. به طور کلی گیم‌پلی فیفا ۲۳ به نسبت نسخه‌های قبلی خود، واقع‌گرایانه‌تر است و نبردهای تن به تن و فیزیکی در جریان رقابت‌‌های آن بیشتر به چشم می‌خورد.

بشخصه برداشته شدن تمرکز از روی سرعت و تلاش برای گل زدن با استفاده از تاکتیک‌ها را بیشتر می‌پسندم و این یک نکته مثبت برای فیفا ۲۳ به حساب می‌آید. حالا برای عملکرد بهینه‌تر تیم‌تان، باید وقت بیشتری روی چینش ترکیب بگذارید و برای بازیکنان مختلفتان وظایف خاص‌تری در نظر بگیرید. این اتفاق، فاز تجربه بازی را از یک حالت آرکید مانند خارج کرده و حالا در فیفا ۲۳ شاهد فوتبال واقع‌گرایانه‌تری هستیم که تاکتیک و پاس‌کاری زیاد، در آن جایگاه ویژه‌ای دارند.

جالب‌تر اینکه سیستم پاس‌کاری و همچنین هوش مصنوعی مدافعین نیز، پیشرفت‌های قابل توجهی داشتند. به طور کلی دقت در پاس‌کاری‌ها به مراتب بیشتر شده و دیگر اینطوری نیست که تک تک پاس‌های شما بدون هیچ دردسری به مقصدشان برسند. اتفاقا برعکس این قضیه صادق است؛ چراکه اگر فاصله بین بازیکنان و مدافعین را درست در نظر نگیرید و صرفا بی‌جهت و با توجه به تجربه‌های پیشینتان کلید پاس را بفشارید، قطعا پاستان به مقصد نمی‌رسد.

حالا چرا این موضوع بیشتر به چشم می‌آید؟ چون هوش مصنوعی مدافعین‌ هم از خیلی جهات پیشرفت‌هایی را به خود دیده‌اند. حالا مدافعین در جایگیری‌ها عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهند و فاصله بین مهاجمین را به خوبی پیش‌بینی می‌کنند و پوشش می‌دهند. البته هنوز هم باگ‌های بسیاری در هوش مصنوعی مدافعین رخ می‌دهد که باعث می‌شود گل‌های احمقانه‌ای بخورید.

برای مثال زیاد پیش می‌آید که در موقعیت‌های دو به دو، یک دفعه مدافع دومتان هم به سمت بازیکن صاحب توپ حمله‌ور شود و مهاجم دیگر را در موقعیت بهتر قرار دهد. اما با تمام این‌ها، وضعیت هوش مصنوعی مدافعین از نظر ما تا حدود زیادی بهتر شده و حالا حداقل حریفتان نمی‌تواند با پاس‌های پی در پی و بی‌هدف روی اعصابتان برود. این از کلیت گیم‌پلی و تغییراتی که بازی در نحوه اجرای شبیه سازی یک مسابقه فوتبال داشته. اما حالا برویم سراغ مودها و بخش آنلاین.

به طور کلی مهم‌ترین مود آفلاین بازی هنوز «کریر مود» است و متاسفانه همچنان شاهد تغییر بزرگی در آن بعد از این همه درخواست نیستیم. صرفا به فصل جدید کریر مود چند ویژگی جزئی اضافه شده. اولین چیزی که شاید برایتان جدید باشد این است که دیگر لازم نیست رقابت‌هایی که خودتان سکان هدایت آن‌ها را به دست گرفتید و مشغول تجربه‌شان بودید را کامل بازی کنید. بلکه حالا می‌توانید از وسط بازی و از جایی که دیگر خیالتان از بات برد شیرین تیم راحت شد، آن را رها و اسکیپ کنید.

همچنان قرار است جیب الکترونیک آرتز با پول من و شما پر شود و فعلا قرار نیست با یک تجربه کاملا منصفانه در آلتیمیت تیم طرف باشیم.

حقیقتش را بخواهید این یکی از ویژگی‌هایی است که خیلی وقت پیش باید اضافه می‌شد و از بودن آن در فیفا ۲۳ واقعا خوشحال شدم. اما ویژگی دوم، اضافه شدن چیزی شبیه به درخت مهارت‌ها به بخش کریر مود است. حالا شما با پیشروی در فصل‌های مختلف، می‌توانید مهارت‌های مختلفی را دریافت کنید که تا حدودی روی جریان رقابت‌های تیم‌تان تاثیرگذارند.

حقیقتش را بخواهید این یکی از ویژگی‌هایی است که خیلی وقت پیش باید اضافه می‌شد و از بودن آن در فیفا ۲۳ واقعا خوشحال شدم. اما ویژگی دوم، اضافه شدن چیزی شبیه به درخت مهارت‌ها به بخش کریر مود است. حالا شما با پیشروی در فصل‌های مختلف، می‌توانید مهارت‌های مختلفی را دریافت کنید که تا حدودی روی جریان رقابت‌های تیم‌تان تاثیرگذارند.

اما بگذارید که روی عبارت «تا حدودی» بیشتر تکرار کنم، چراکه واقعا این ویژگی تاثیر چندانی در نهایت روی عملکرد تیمتان نخواهد گذاشت و توجه یا عدم توجه به این بخش، آنچنان فرقی به حال تیمتان نمی‌کند. کریر مود یا مودهای این‌ چنینی، پیشتر بخش‌ جذابی از دنیای بازی‌های فوتبالی را به خودشان اختصاص می‌دادند. اما متاسفانه با ورود مودهای آنلاینی مثل آلتیمیت تیم، به سایه رفتند و سازندگان بازی‌ها هم دیگر توجه ویژه‌ای رویشان نگذاشتند.

با تمام این‌ها اما، تمرکز کم روی مودی نظیر کریر مود، باعث نشده تا آلتیمیت تیم هم تغییرات شگرفی به خود ببیند. تقریبا با همان آلتیمیت تیمی طرفیم که سیاست‌های خصمانه‌اش و گرایندی بودن بیش از حد سیستم پیشرفت در آن، همچنان دمار از روزگار گیمر جماعت در می‌آورد و اعصاب برای هیچکس نمی‌گذارد. هنوز برخی از رقابت‌ها یک دفعه به شکل از پیش تعیین شده‌ای به ضد شما رقم می‌خورند و هوش مصنوعی بازی در مقابل کسی می‌ایستد که واقعا مهارت بالایی دارد.

این یعنی همچنان قرار است جیب الکترونیک آرتز با پول من و شما پر شود و فعلا قرار نیست با یک تجربه کاملا منصفانه در آلتیمیت تیم طرف باشیم. تنها تغییر مهم آلتیمیت تیم فیفا ۲۳ نیز اما به تاثیر کم‌تر شیمی بازیکنان در چینش تیم باز می‌گردد که خوشبختانه از جمله تغییرات به نسبت خوبی است که در طی سال‌های گذشته خواهان کم نداشت. البته تمام این صحبت‌هایی که در جریان متن شد، بر اساس نسخه روز عرضه بازی است و طبیعتا فیفا ۲۳ اگر مورد لطف الکترونیک آرتز قرار بگیرد و آپدیت‌های خوبی دریافت کند، می‌تواند به نسخه بهتری نسبت به چیزی که من طبق آن بازی را نقد کردم برسد.

به طور کلی، تجربه FIFA 23 نه بد است و نه عالی. همان تجربه فوتبالی متوسطی است که در چند سال اخیر داشتیم تجربه‌اش می‌کردیم و از آنجایی که در حال حاضر رقیبی برایش وجود ندارد، تبدیل شده به تنها بازی فوتبالی جذابی که حداقل می‌شود از تجربه‌اش لذت برد.

خلاصه بگم که …

فیفا ۲۳ دقیقا از همان فرمول همیشگی فیفاهای نسل نهمی پیروی می‌کند. رقابت‌های بازی حالا به شدت از سرعتشان کم شده و تاثیر پاس کاری و استفاده از تاکتیک‌های مختلف، محسوس‌تر از گذشته است. هایپرموشن نیز ارتقای خوبی داشته اما همچنان تاثیر خاصی رو جریان گیم‌پلی ندارد. با این حال، از آنجایی که سری فیفا فعلا رقیب خوب و سرسختی در میدان بازی‌های فوتبالی ندارد، می‌توان از آن به عنوان تنها تجربه قابل قبول در این ژانر یاد کرد.

فیفا ۲۳
فیفا ۲۳

می‌خرمش

فیفا ۲۳ را باید خرید چون اگر عاشق فوتبال باشید، گزینه بهتری برای تجربه ندارید. فیفا ۲۳ در واقع نسخه به‌روز شده فیفای قبلی است که تغییراتش آنقدر اندک به شمار می‌روند که برای پیدا کردنشان باید روی تجربه بازی خیلی خیلی دقیق شوید. با این حال، گیم‌پلی بهتر فیفا به نسبت رقیب اصلیش و همچنین بخش آنلاینی که همچنان طرفدار کم ندارد، فیفا ۲۳ را به بهترین بازی فوتبالی حال حاضر تبدیل می‌کند که باید برایش هزینه کنید.

نمی‌خرمش

اگر خیلی طرفدار بازی‌های فوتبالی نیستید، آپدیت لیست بازیکنان تیم‌ها و تغییرات جزئی برایتان اهمیت ندارد و از همه مهم‌تر تجربه اثری مثل فیفا فقط به جمع‌های دوستانه‌تان خلاصه می‌شود، نیازی به خرید فیفا ۲۳ ندارید و هنوز هم می‌توانید با تجربه نسخه‌های پیشین هم لذت کافی را ببرید.

فیفا ۲۳

دیدگاهتان را بنویسید